LISTPLACERING PÅ cYPERN

Bekanskapen med Cypern började 1994 när jag följde med mina föräldrar på semester till Cypern. Vi bodde på lägenhetshotellet Alexia Court i Larnaca. Jag gillade på en gång gudinnan Afrodites (Venus) ö. Maten som den specialgrillade haloumiosten med tillhörande rökt fläskfilé/kassler, bouzoki- och orientalmusiken, vänliga människor och historiska omgivningar gav krydda till min själ. Inte att förglömma solen som tinade upp min frusna kropp från ett kallt och vindpinat rike i form av Lappland i Sverige. Jag återvände vid flera tillfällen och vid jultid, 1998 var det dags igen. Den här gången med min morbror som resesällskap. I bagaget hade jag med mig min nya debut-CD som soloartist. Det var också min första pressade compact disc (CD) som jag någonsin hade gjort. Vidare bodde vi på lägenhetshotellet Euro Napa i Ayia Napa. En dag när vi vandrade i stan såg vi en radiostation. Jag hade ingen CD på mig vid detta tillfälle, men jag kom tillbaka nästa dag med plattan med mig.

Jag hade bara en låt på engelska, Get-Get-Get The Alarm och en instrumental, Mattes Rapsody, Jag förstod att de inte skulle spela de svenska låtarna och kanske kunde de spela den engelska låten. Get-Get-Get The Alarm är ganska galen. Rytmen till den kommer från två samplade väckarklockor och texten handlar om ett modernt liv med mycket stress. Jag tycker att texten är både rolig och aktuell. Kanske att musiken var för galen för att spelas på en radiostation, tyckte jag. Jag lämnade in skivan personligen till Radio Napa och där satt Nathan Morley. Jag visste inte vem han var eller storleken på radiostationen. Jag trodde att det var en liten turistradiostation som sände till hotellen i Ayia Napa. Senare fick jag reda på att den radiostationen sänder ut över hela ön, den grekiska delen i alla fall. Nathan Morley talade engelska flytande och jag hörde på accenten att han var och är fortfarande engelsman. Jag sa till honom att en låt var på engelska, en instrumental och att det mesta på debut-CD:n var på svenska. Han var trevlig och sa att hans flickvän kommer från Finland och att hon kunde översätta låtarna åt honom.

Tja, två veckor går fort och väl hemma funderade jag om skivan blev spelad. Nathan lovade att plattan skulle bli spelad. Han såg ut att vara en person att lita på. Jag var hemma och studerade som jag hade gjort för ett antal år nu. Månaderna tickade på när Nathan e-postade min polare Johan Piribauer som vid denna tidpunkt var ordföranden för musik- och kulturföreningen Inlandskult. E-postadressen på baksidan av CD-omslaget ledde till Inlandskult. Det såg mer professionellt ut att ha det så, tyckte vi. Nathan sa till Johan att att han sökte mig för en intervju i direktsändning på Radio Napa. Johan ringde mig direkt och sa att han först trodde att det var ett skämt, men insåg snart att det inte var så. "Så förbered dig för Nathan kommer att ringa upp dig om tio minuter", sa Johan. Jag gjorde som Johan sa och tänkte på vad jag skulle säga i radion.

Plötsligt, några minuter före direktsändning ringde Nathan mig så att jag skulle få en chans att förbereda mig inför programmet. Det gick bra med snackandet i direktsändning på radion. Då sa Nathan att han skulle komma att spela Get-Get-Get The Alarm och jag blev överraskad då jag tyckte att musiken till den är galen/annorlunda, men det erkände jag inte i radion. Han satte igång spåret och ville att jag skulle sjunga med, men pga. nervositet kom jag inte ihåg texten. Så jag skyllde på att jag var förkyld. Genast efter programmet kom jag att tänka på att jag skulle ha haft ett exemplar av CD:n SLIP, POP framför mig då texten är tryckt i bookleten. Nästa gång får jag göra så. Om det blir någon nästa gång?

Jag läste fakta på Internet och fick reda på att Radio Napa var och är fortfarande den största engelskpratande radiostationen på ön Cypern. Stationen har även en grekisk sektion. Hur som helst gav solskenshistorien från Cypern mig en idé om att göra en CD med enbart engelska texter. Erfarenheten att skriva på engelska var inte något nytt för mig då 90 % av alla mina texter är skrivna på engelska. Jag hade bara inte gett ut någon skiva med engelska texter. Jag kontaktade min polare Börje Reinholdsson och han hjälpte mig med det nya albumet Modern Technology som spelades in år 2000 i hans Little turkeystudio. Namnet kommer från fågeln kalkon (turkey) och inte från landet med samma namn (Turkey = Turkiet). Börje är trumslagaren på den första inspelningen av Borrmaskinens Dammsugarrock (den versionen är inte utgiven) och han har också uppträtt i dansk TV med gruppen X-Union. Andra saker som har hänt honom är att han är med på en samling med KISS-covers som är utgiven i USA. Så det skulle bli en ära att få ha med honom som producent på min andra CD.

Jag e-postade Nathan om min kommande nya CD redan då vi startade inspelningarna. Senare samma år i augusti släpptes plattan. Och Radio Napa var en av de radiostationer som jag först skickade CD:n till. Det dröjde inte så länge innan jag fick ett e-mail av Nathan där han frågade mig om mitt faxnummer. Han skulle skicka mig en kopia på en topplista från hans radiostation som jag var med på. Jag hade ingen egen faxapparat så jag gav honom numret till Sandbackaskolans expeditions fax i Arvidsjaur. Där var jag vuxenstudent på det vetenskapliga programmet. Jag var som ett levande frågetecken då jag funderade vad det var för typ av topplista jag var på och vilken låt det gällde. Jag trodde på min favorit The Greatest Mate, men när jag på eftermiddagen skulle gå hem tog jag vägen via expeditionen. Faxet talade om att det var låten Computer Nerd som låg på tredje plats. På samma lista låg U2 femma med Beautiful Day. Du kan om du vill på länkarna nedtill se bildbevis på detta. Den ena bilden är omslaget på tidningen Xtreme som listan var införd i. Den andra bilden visar listan. Listan visar den månadens mest spelade låtar på den engelska sektionen av Radio Napa. Tja, det var trevligt för mig likaså "sanslöst" som min polare Wayne Rahm sa till mig. Detta var bra reklam för mig och detta ledde också till en stor artikel i min lokaltidning Norra Västerbotten med Kent Norberg som reporter.

Tidningsomlaget på Xtreme Magazine - November 2000 Topplistan på Radio Napa - November 2000

Under sommaren 2001 återvände jag till Cypern med två nya låtar: Take A Break In The Sun och You Left Me On The Dance Floor. Den första låten är en hyllning till Cypern. Jag tänkte bara på att hälsa på Nathan Morley och Chris Yearley på Radio Napa, men de ville att jag skulle göra en egen radioshow. Så jag spelade de här två låtarna live och även att Computer Nerd och The Greatest Mate var spelade rakt av från CD:n. Det här varvat med intervjusnack var med i programmet för Radio Napa i juni, 2001.